Az infrapaneles fűtés hátrányai?

Infrafűtés – hátrányos vagy előnyös?

infrafűtés hátrányai

Az infravörös sugárzáson alapuló fűtőberendezések mint termékek sokak mindennapi vásárlási rutinjává váltak. Webáruházakban nagy választékuk elérhető, telente a takarékos fűtésre keresve ezek első találatok a Google-ban Népszerűségük ellenére még mindig folynak viták arról a felhasználók körében, hogy van-e negatív hatásuk az infrakészülékeknek. Ideje lenne ennek a kételynek egyszer s mindenkorra véget vetni. Ha elemző szándékkal közelítjük az eszközök működését és az infravörös sugarak tulajdonságait, megtudhatjuk, hogy az ilyen fűtőtestek sugárzása káros-e vagy sem.

Az infrasugárzó panelek működési elve

Az infrafűtés technológiájának a kifejlesztői magától a természettől vették ötletüket. A Nap és a nyílt tűz az infravörös (IR) sugarakkal melegít fel bennünket. Az IR sugarak az emberi szem számára láthatatlan elektromágneses hullámspektrumban helyezkednek el. Ezért egyszerűen melegségként érzékeljük őket. A készülékekben különböző munkaelemeket alkalmaznak, amelyek melegítéskor infrasugarakat bocsátanak ki. Vannak halogén, szén, mikatermikus és más típusú IR fűtőtestek, ezek különböző hőmérsékletekre hevülnek, illetve különböző típusú hullámokat bocsátanak ki. A fűtőelem közvetlenül felmelegíti a radiáció útjában lévő tárgyakat és embereket. A levegő eközben nem melegszik fel. A tárgyak azok, amelyek felmelegedés után hőt adnak le, és csak ez melegíti fel a légteret. Ezért az infrasugárzók optimálisak a helyiségen a nagyon gyors felfűtésére.

Fűtési intenzitás és IR-hullámhossz

Az infravörös sugárzással gyakran találkozunk a mindennapi életben. Ezeket a sugarak még a hagyományos vízkeringtető gázfűtés  radiátorelemei is kibocsátják.

Az infrasugarak tulajdonságai nagyban függenek a hullámhosszuktól. Ez a mutató döntő abban a kérdésben, hogy az infrasugárzó fűtőberendezések kárt okozhatnak-e. Az egyes típusú berendezések és modellek összes jellemzője a használati utasításokban látható. A gyártók leírnak minden szükséges információt.

A rövid hullámhosszú vagy közeli infravörös sugarak akkor keletkeznek, amikor a hőelemet a maximális hőmérsékletre melegítik. Ez a 600 és 1100 Celsius fok közötti hőmérséklet-tartomány. A hullámhossz 0,74 – 2,5 µm. A fűtőelem erre a hőmérsékletre melegítve az alsó határon nem ad ki látható fény,  feljebb  előbb vörös, majd élénk sárgás árnyalattal kezd világítani. Az ilyen sugarak a legmélyebben behatolnak az emberi szövetekbe – akár 4 cm-re is, ez nem feltétlenül kedvez az érzékelésnek, és hosszú hatás esetén az emberi szervezet egészségének sem, ezért az infrapanel fűtőtestek gyártói ritkán használnak olyan anyagokat és technológiákat, amelyek képesek ilyen sugarak kibocsátására. Az ilyen tulajdonságokkal rendelkező fűtőtesteket nem lakásokba ajánlják, hanem nagy belterek, raktárak, csarnokok, uszodák melegítésére használják.

(Cikkünket a közepes hullámhosszú sötétsugárzók és az infrafűtés előnyeinek és hátrányainak a bemutatásával rövidesen folytatjuk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.