Ivóvíz fertőtlenítés: klór-dioxid

AZ IVÓVÍZ FERTŐTLENÍTÉSE KLÓRTARTALMÚ ANYAGOKKAL

ivóvíz fertőtlenítés - klór-dioxid

Felfedezése, 1811 óta, azaz több mint kétszáz éve a világ számos országában az ivóvíz fertőtlenítését – egyéb klórt tartalmazó anyagok mellett – klór-dioxiddal is végzik. Ez az anyag nagyon hatékonyan távolítja el a gombákat, baktériumokat, algákat és egyéb káros elemeket. A klór-dioxid kiváló tulajdonságainak köszönhetően spóra- és vírusölő hatású, és ennek a hatásnak a hatékonysága jóval magasabb, mint a legtöbb fertőtlenítőé. Oxidálószerként a ClO2 eltávolítja a mangánt és a vasat, javítja az ivóvíz színét, csökkenti a zavarosságot, eltávolítja a növényvédő szereket. Általában jelentősen javítja az ivóvíz érzékszervi jellemzőit.

Egészen a közelmúltig a klórozás volt az ivóvíz fertőtlenítésének leghatékonyabb és legelterjedtebb módja – minden víztisztító és vízkezelő rendszerben alkalmazták.. De az elmúlt években végzett vizsgálatok eredményei lehetővé tették annak megállapítását, hogy a víz klórral történő fertőtlenítése során meglehetősen sok szerves klórvegyület képződik, amelyek erősen mérgezőek, és ami a baktériumölő hatást illeti, fokozatosan csökken, mivel a legtöbb mikroorganizmus alkalmazkodik a klórhoz. A klórmész, nátrium-hipoklorit és más hasonló készítmények elégtelen fertőtlenítő hatása és a központi vízellátó vezetékek amortizációja az oka a fertőző betegségek kialakulásának. Ráadásul az ivóvízben képződő trihalometánok miatt megnő az onkológiai megbetegedések kockázata. Az ivóvíz minőségének jelenlegi romlási tendenciája pedig sajnos egyre súlyosabbá válik.

A klór-dioxid előnye a klórral szemben

Az ivóvíz klórral és más hasonló anyagokkal történő fertőtlenítése manapság emberi és környezeti veszélyekkel jár. A klórozás igazi versenytársai a víz ózonozása és az ultraibolya sugárzással történő kezelés, de ezt nem tudják teljesen pótolni a klórt, mivel hatásuk ide rövid.

Ezért az ivóvíz fertőtlenítésére az optimális megoldás a klór-dioxid, amely számos előnnyel rendelkezik a klórral, hipoklorittal és más hasonló termékekkel szemben. A legfontosabbak:

  • Nem képez szerves vegyületeket és trihalogén-metánokat.
  • Oxidáló és baktériumölő képessége csaknem tízszer nagyobb, mint a klóré.
  • Nagyon hatékony fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik, akár lúgos és savas környezetben is.
  • Hosszú távú fertőtlenítés a központi vízellátó hálózatokban – akár tíz napig.
  • Hatékonyan elpusztítja a vírusokat, spórákat, gombákat, algákat és baktériumokat, eltávolítja a mikrobiológiai nyálkát (biofilm) az ivóvízrendszerekből.

Egyedülálló tulajdonságai miatt egyik ismert mikroorganizmus sem képes hatékony védekezési rendszert kidolgozni a klór-dioxid ellen. Ezért az alkalmazkodóképesség hatása kiküszöbölhető.

Ez az anyag felhasználható az élelmiszergyártásban és a mezőgazdaságban is célszerű felhasználni a növények öntözésére használt vizek fertőtlenítésére, az állatok által fogyasztott halak tenyésztésére használt víz tisztán tartására.

Az ivóvíz klór-dioxid segítségével történő fertőtlenítése lehetővé teszi a hagyományos klórral nem kezelhető problémák megoldását, miközben hosszú utóhatást biztosít. Például hatékonyan fertőtleníthető a nagy mennyiségű szerves anyagot tartalmazó víz, és az oxidáció költsége minimális marad. A hatékony fertőtlenítés mellett a klór-dioxid likvidálja a biofilmet az ivóvíztároló műanyag tartályokban és a vízellátó hálózatokban. A vegyszer alkalmazása nem igényel további felszerelést, különleges tárolási és felhasználási feltételeket. Maga a felhasználási folyamat pedig nagyon egyszerű – mindössze egy tartályra van szüksége az oldat beszerzéséhez, továbbá a reagensek adagolásához szükséges felszerelésre.


Ez a PR-cikk a céloldalak Google-helyezéseit hivatott javítani a benne elhelyezett kulcsszavas hiperhivatkozások révén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.