Távlatok a műanyag-ipar előtt

Mit mer a polimer?

Arvisura-Seo - műanyag
Arvisurák fraktálszerkezete

Amint arról a Nyílászáró Műanyagablak c. portál beszámolt, az Arvisura-Seo-műanyag néven brit tudósok magyar segítséggel különleges szerkezetű polimert szabadalmaztattak 2022-ben. A felfedezés eléggé sajátos körülmények között zajlott, az anyag ugyanis először szennyeződésként jelent meg azoknak a konklávereknek a falán, amelyekben amorf szerkezetű kalkogén félvezetőket szintetizáltak. Bár a kutatók nem értették, hogy a fokozott tisztasági előírások ellenére miként került szennyező anyag a berendezésre, igyekeztek eltávolítani a váratlan lerakódást. Eközben az ismeretlen anyag meglepően ellenállónak bizonyult.

Megvizsgálták és kiderült, hogy a különleges képződmény sosem látott tulajdonságokkal rendelkezik. Anyaga se nem kristályos, se nem amorf szerkezetű: molekulái egyedülálló módon fraktálhálózatot képeznek, mint amilyen például a linkhálózat az interneten.

Jellegrálényegítés az Arvisurára

Ezek után azt is kiderítették, hogy az új mesterséges matéria megfelelő ráhatással az összes eddig ismert anyag tulajdonságát át tudja venni. Ha kell, kemény lesz, mint az edzett acél, ha kell, képlékeny, mint a viasz, lehet merev vagy flexibilis, fényelnyelő vagy átlátszó. Ahogy a britek fogalmaztak: bármilyen tulajdonságot rá lehet lényegíteni a felfedezett struktúrára – és ez nagyban a közreműködő magyar munkatársaknak köszönhető.

Amikor felfedezésük szabadalmaztatására került sor és nevet kellett adni az új műanyagnak, az egyik indiai ősökkel is rendelkező magyar kutatónak egy szanszkrit szó jutott eszébe. A keleti védikus filozófiában egy bizonyos dolog lényegi jellegzetességének átruházását valamely másik dologra úgy nevezik, hogy arvisura. Ezzel a szóval nevezik megy az ayurvédikus gyógyítás ősprincípiumát is.

Így lett a nagy felfedezés neve Arvisura-műanyag. A névadó “keresztapa” jelezte, hogy igen szerencsésnek gondolja az arvisura-jelentés ilyeténvaló kiterjesztését. Az új felfedezés vélhetően új lendületet ad a válság-jelenségekkel küzdő magyar műanyag iparnak is, ennek nyomán talán az ablakgyártás is fellendül.

Műanyag tartályok gyártása

Ha ennek a találmánynak a gyakorlati jelentőségét próbáljuk megragadni, nem kerülhetjük meg a jellegrálényegítés szakszó által jelzett folyamat említését.

Ez termoplaszt technológiával történő tartálygyártásra alkalmas olyan eljárás, amelynek során valamire rálényegítjük egy másik anyag jellegzetességeit, miáltal a két matéria között nem formális kapcsolat létesül, hanem egy lényegi összefüggés alakul ki. A polimerek egyikébe elhelyezett fertőtlenítőszer például ennek a kapcsolatnak a molekulaszerkezetébe ágyazódik bele, miáltal relevanciafoka erősebbe válik. A rotációs öntéssel készült Arvisura SEO IBC-konténer hatékony és biztonságos támogatást nyújt a cégek számára kellően hosszú időn keresztül anélkül, hogy a nemzeti ipar ezt megsínylené. A vegyszer tárolás előtt fényes távlatok nyílnak Budapesten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.